Blog

Zacht ouderschap?

Onder het motto ‘zacht ouderschap’ – eigenlijk volg ik gewoon mijn gevoel.

Omdat het soms moeilijk is om op te boksen tegen de theorieën en adviezen die wijdverspreid de ronde doen. In boeken, op facebook, tussen mama’s, tussen mama’s en hun mama’s. Omdat we ons dan soms zelfs een beetje schamen om met fluisterende stem te zeggen ‘ik volg gewoon mijn gevoel, eigenlijk’.

Omdat het idee dat je kinderen te veel kunt verwennen door hen op te pakken en in slaap te wiegen gewoon absurd is. Ik wil mijn kind zo veel als ik kan verwennen met liefde, oppakken, in slaap wiegen, knuffelen. Ik wil mijn kind zo veel als ik kan tegemoetkomen in zijn basisbehoeftes, waarvan verbinding en geborgenheid een van de belangrijkste is.

Omdat ik mijn kind niet wil laten huilen. Geen 5 minuten, geen 10 minuten. Als mijn kind huilt, spring ik en maak ik dat ik erbij sta. Niet met de woorden ‘stop maar met wenen’ of ‘het is niks’, wel met de woorden: ‘ween maar. Als je verdrietig bent, ween dan maar goed. Laat het eruit. En ik ben hier om samen je verdriet te dragen. ‘

Omdat ik mijn kind wil leren dat emoties er mogen zijn, dat we boos of verdrietig mogen zijn, zo hard en zo vaak als ons gevoel het aanwakkert. En in geen enkele situatie wil ik die gevoelens wegduwen, de kop indrukken of mezelf schamen hiervoor. Of mijn kind zich laten schamen hiervoor.

Omdat ik mijn kind niet wil straffen. Niet als het een ander kind slaat, niet als het in de winkel een uitbarsting krijgt, niet als het zijn eten niet opeet. Omdat ik wil begrijpen waarom mijn kind slaat. Welk gevoel daaronder zit. Ruimte wil geven aan dit gevoel en elk van deze ‘momenten’ zie als een moment dat mijn kind mij vertelt ‘ik heb het moeilijk, ik voel van alles en ik weet niet wat te doen hiermee, help me?’. Een leermoment voor ons allebei.

Omdat ik me daar goed bij voel, omdat dat niet wringt. Omdat ik hiermee terugval op de belangrijkste leidraad in mijn leven: mijn gevoel. En omdat ik, net door zelf zo hard mijn gevoel te willen volgen, mijn kind de boodschap geef: het is ok om je gevoel te volgen. Die gevoelens, die zijn er voor iets, laten we die eens optimaal gaan gebruiken.

Schrijf een reactie.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rouwen: een traject zonder einde…

‘Voor elk probleem is er een oplossing’ wordt er weleens gezegd. Wanneer we iemand dierbaar uit onze omgeving verliezen, …

Stoppen met denken, stoppen met piekeren

“Ik kan niet stoppen met denken!”, “Ik pieker constant!”, “Ik ben zo moe van het denken!” Bijna elke cliënt …

Bouwstenen voor ontwikkeling

Natuurlijk volg ik niet alleen mijn gevoel. Mijn gevoel en dit: Wat hebben kinderen nu eigenlijk nodig om op te groeien tot …